U petak, 24. rujna 2021. godine, održano je treće u ciklusu predavanja „Osnove pravilne prehrane“. Predavačica je, kao i na prethodnim predavanjima, bila Tea Mačković- prvostupnica inženjerka prehrambene tehnologije i studentica diplomskog studija nutricionizma i znanosti o hrani te naša vrijedna volonterka.
Govorila je o podjeli namirnica, o sastavljanju obroka, o uravnoteženom dnevnom unosu žitarica (s naglaskom na cjelovite žitarice), proteina, masti, minerala i vitamina.
Nakon toga, na red je došao praktični dio: predavanje je postalo mala radionica zdrave hrane! Počela je priprema zdravih i ukusnih obroka s obiljem boja i mirisa- različitih tekstura i okusa. Sudjelovati su mogli svi prisutni.
Naučili smo da zdravo znači raznoliko i da zdravo ne mora biti neukusno: različitim kombinacijama namirnica, dobivamo zanimljive međuobroke. Namirnice kombiniramo prema vlastitim željama, ali pazimo na količinu.
Svi oni koji su bili na predavanju, imali su priliku probati pripremljene obroke i sami se uvjeriti koliko su ukusni. Za sve one koji nisu bili prisutni, u nastavku su recepti onoga što smo pripremali. Zahvaljujemo predavačici što je s nama podijelila recepte.
Primjeri doručka ili međuobroka: *
1.ZOBENE PAHULJICE S BANANOM- zobene pahuljice, banana, jogurt
2.ZOBENE PAHULJICE S BADEMOVIM MLIJEKOM- zobene pahuljice, chia sjemenke, orašasti plodovi, agavin sirup, bademovo mlijeko, maline i borovnice
3.VOĆNI SMOOTHIE S BLITVOM- banana, šaka blitve, jabuka, kruška, jogurt
4.VOĆNA ZDJELICA: U puding umutiti bananu, krušku, aroniju, malinu i borovnicu uz dodatak vode. Na puding dodati jabuku narezanu na kockice, maline, borovnice, lanene i suncokretove sjemenke, bademe i orahe
*količine određujemo sami
Predavanje je aktivnost projekta “Zdraviji u vedrije dane!” Udruge invalida Koprivničko-križevačke županije kojeg sufinanciraju Grad Koprivnica i Koprivničke vode d.o.o.