Dobro je znati… 13/2021

Izbor iz prava i olakšica za osobe s invaliditetom

4 putovanja godišnje željeznicom i brodom

ŠTO?

Povlastica u željezničkom i pomorskom putničkom prometu na teritoriju RH

Osobe s invaliditetom imaju pravo na povlasticu u unutarnjem putničkom prometu od 75% od redovne cijene vozne karte za četiri putovanja godišnje željeznicom ili brodom.

Kada se invalidna osoba koristi ovim pravom na povlasticu u unutarnjem putničkom prometu, ima pravo na besplatnu vožnju za pratitelja.

Jednim putovanjem smatra se odlazak iz polaznog u uputno mjesto (vožnja u odlasku) i povratak iz uputnog mjesta (vožnja u povratku).

Korisnik ima pravo na povlasticu za prijevoz u prvom razredu putničkog ili brzog vlaka i u prvoj klasi na brodu. Objava vrijedi 60 dana od dana izdavanja.

Pojašnjenje: Nije potrebno reći datum putovanja.

Primjer jednog putovanja: vlakom od Koprivnice do Splita (s presjedanjem u Zagrebu) + brodom do Brača i natrag do Splita te povratak vlakom od Splita do Koprivnice (s presjedanjem u Zagrebu)

 

TKO IMA PRAVO?

 • slijepe osobe koje imaju do 10% sposobnosti vida,
 • gluhe i gluhoslijepe osobe,
 • osobe s mentalnom retardacijom (težom i teškom),
 • tjelesno invalidne osobe s oštećenjem organa za kretanje od najmanje 70%,
 • kronični bubrežni bolesnici na hemodijalizi,
 • osobe koje po posebnim propisima ostvaruju pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe,
 • invalidna djeca čiji roditelji ostvaruju pravo na dopust do sedme godine djetetova života i na rad s polovicom punog radnog vremena zbog njege djeteta s težim smetnjama u razvoju.

Osim toga, ovo pravo mogu ostvariti korisnici obiteljske invalidnine iza poginule, umrle ili nestale osobe, ratni vojni invalidi, mirnodopski vojni invalidi i civilni invalidi rata I., II., III. i IV. skupine.

Korisnici obiteljske invalidnine iza poginule, umrle ili nestale osobe imaju pravo i na povlasticu u unutarnjem putničkom prometu za jedno besplatno putovanje godišnje željeznicom ili brodom radi obilaska groba poginule ili umrle osobe koja nije pokopana u mjestu prebivališta korisnika obiteljske invalidnine. Detalji su opisani u Zakonu. Poveznica je u prilogu objave.

 

KAKO?

Na temelju OBJAVE ZA POVLAŠTENI PRIJEVOZ (Obrazac br. 3) i OBJAVE ZA BESPLATNI PRIJEVOZ (Obrazac br. 4) koju izdaje Koprivničko-križevačka županija.

Na temelju objave za besplatni ili povlašteni prijevoz, ovlašteni prijevoznik izdaje korisniku objave VOZNU KARTU. Na poleđini objave, koja ostaje korisniku, prijevoznik upisuje mjesto i datum izdavanja karte uz potpis i pečat.

Potrebna dokumentacija:

 • Osobna iskaznica i OIB osobe s invaliditetom i pratitelja
 • Preslika i original Rješenja o tjelesnom oštećenju, odnosno dokumenta o invaliditetu, ovisno o oštećenju

Ako donesete sve što je potrebno i malo pričekate, objave su odmah gotove.

 

GDJE?

Koprivničko-križevačka županija:

 • Upravni odjel za zdravstveno-socijalne djelatnosti, adresa: Nemčićeva 5, Koprivnica, prizemlje – dvorišni dio, soba 9; tel: 048/658-113; radno vrijeme: od 7 do 15 sati. Teško pokretne osobe i osobe u invalidskim kolicima se mogu telefonski prethodno najaviti. Službenici će im izaći u susret.

U „doba korone“ se sve rješava u predvorju zgrade.

 • Upravni odjel za zdravstveno-socijalne djelatnosti, Izdvojeno mjesto rada u Đurđevcu, adresa: S. Radića 8, 48 350 Đurđevac; tel: 048/818-405; radno vrijeme: od 7 do 15 sati.
 • Upravni odjel za zdravstveno-socijalne djelatnosti, Izdvojeno mjesto rada u Križevcima, adresa: I. Z. Dijankovečkog 12, 48 260 Križevci; tel: 048/720-334; radno vrijeme: od 7 do 15 sati.

 

INFORMACIJE:

Zakon o povlasticama u unutarnjem putničkom prometu

Pravilnik o postupku za ostvarivanje prava na korištenje povlastica u unutarnjem putničkom prometu

Na ovoj poveznici i u prilogu objave možete vidjeti kako izgledaju OBJAVA za osobu s invaliditetom i OBJAVA za pratitelja:

Obrasci Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb – Ostali obrasci

 

Objava „Dobro je znati…“ 13/2021 (Izbor iz prava i olakšica za osobe s invaliditetom) u okviru projekta „Družim se i informiram, kreativu konzumiram!“ kojeg sufinanciraju Grad Koprivnica, Komunalac d.o.o., Općina Gola i Općina Đelekovec.