Dobro je znati… 11/2021

Izbor iz prava i olakšica za osobe s invaliditetom

ZNAK PRISTUPAČNOSTI

 

ŠTO JE TO?

Znak pristupačnosti je kartica pravokutnog oblika, veličine 106 x 148 mm koja omogućuje korisniku besplatno parkiranje na posebno označenim parkirnim prostorima za osobe s težom pokretljivošću. Znak pristupačnosti glasi na osobu – ima fotografiju korisnika te njegovo ime, prezime i potpis. Pri parkiranju je potrebno znak pristupačnosti vidljivo istaknuti na prednje vjetrobransko staklo.

PARKIRNO MJESTO: Mjesto rezervirano za parkiranje vozila osoba s invaliditetom mora imati na kolniku ucrtane rubne crte i simbol koji označava parkirno mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom žute boje. Mjesto mora biti obilježeno i znakom „parkirališta“ s dopunskom pločom koja označava parkirno mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom.

 

TKO IMA PRAVO?

Pravo na znak pristupačnosti imaju:

  • osobe s 80 ili više posto tjelesnog oštećenja,
  • osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto.

Pojašnjenje: Osobe s 80% i više tjelesnog oštećenja ne moraju imati oštećenje donjih ekstremiteta.

Znak pristupačnosti važi samo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom (vlasnik kartice) ili se ta osoba nalazi u vozilu. Pravo koje proizlazi iz znaka pristupačnosti ne može koristiti osoba koja nije osoba s invaliditetom.

Pravo na znak pristupačnosti mogu ostvariti i vozila udruge osoba s invaliditetom. Udruge uz zahtjev, između ostalog, prilažu rješenje o registraciji i dokaz da su njeni članovi osobe s invaliditetom.

 

GDJE?

Za ostvarivanje ovog prava potrebno je obratiti se u Koprivničko-križevačku županiju:

  • Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu, adresa: Nemčićeva 5, Koprivnica, sobe 67 i 71/II. kat; tel: 048/658-108, 048/658-211; radno vrijeme: od 7 do 15 sati. Teško pokretne osobe i osobe u invalidskim kolicima se mogu telefonski prethodno najaviti. Službenici će sići u prizemlje i izaći im u susret.

U „doba korone“ se sve rješava u predvorju zgrade.

  • Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu, Izdvojeno mjesto rada u Đurđevcu, adresa: S. Radića 8, 48 350 Đurđevac; tel: 048/818-423; radno vrijeme: od 7 do 15 sati.
  • Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu, Izdvojeno mjesto rada u Križevcima, adresa: I. Z. Dijankovečkog 12, 48 260 Križevci; tel: 048/720-325; radno vrijeme: od 7 do 15 sati.

KAKO? U uredu Koprivničko-križevačke županije potrebno je podnijeti Zahtjev za izdavanje znaka pristupačnosti za označavanje vozila kojim se prevozi osoba s invaliditetom.

Zahtjev se može preuzeti na poveznici:

Obrasci Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu – promet

ili osobno u uredu.

 

Zahtjevu je potrebno priložiti:

  • presliku Nalaza i mišljenja (prilikom podnošenja prvog Zahtjeva)

 ovlaštenog vještaka Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili

 drugostupanjskog liječničkog povjerenstva nadležnog za davanje nalaza i mišljenja po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji ili

 drugostupanjskog liječničkog povjerenstva nadležnog za davanje nalaza i mišljenja po Zakonu o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata

  • presliku osobne iskaznice (prilikom podnošenja prvog Zahtjeva)
  • noviju fotografiju dimenzija 3,5 cm x 4,5 cm
  • biljeg u iznosu 35,00 kn

Nadležno tijelo izdaje rješenje o znaku pristupačnosti na ime osobe s invaliditetom, odnosno udruge osoba s invaliditetom za razdoblje od pet godina.

 

INFORMACIJE:

PRAVILNIK O ZNAKU PRISTUPAČNOSTI

Pravilnik o izmjeni Pravilnika o znaku pristupačnosti

 

POVEZNICA za JAVNO e-SAVJETOVANJE u vezi prijedloga SOIH-a o Pravilniku o uporabi parkirališne karte za osobe s invaliditetom: PRAVILNIK O UPORABI PARKIRALIŠNE KARTE ZA OSOBE S INVALIDITETOM

 

Savjetovanje je otvoreno do 18.06.2021.

U prilogu objave se nalazi Zahtjev za izdavanje znaka pristupačnosti za označavanje vozila kojim se prevozi osoba s invaliditetom u Koprivničko-križevačkoj županiji u jpg formatu i slika znaka pristupačnosti.

 

Objava „Dobro je znati…“ 11/2021 (Izbor iz prava i olakšica za osobe s invaliditetom) u okviru projekta „Družim se i informiram, kreativu konzumiram!“ kojeg sufinanciraju Grad Koprivnica, Komunalac d.o.o., Općina Gola i Općina Đelekovec.