Napokon stižu novi zakoni

``o socijalnoj skrbi i osobnoj asistenciji``

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić podsjetio je na sjednici Vlade da je Sabor 17. ožujka zadužio Vladu da izmjenama zakona osigura reformu i racionalizaciju sustava socijalne skrbi, i to u funkcionalnom i materijalnom smislu, te unaprijedi sustav u svrhu pružanja kvalitetnije usluge s posebnim naglaskom na status roditelja njegovatelja i njegovatelja.

 

Prema izmjenama zakona, krug korisnika za koje se može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja proširuje se u odnosu na osobu koja ima poremećaj autističnog spektra četvrtog stupnja.

 

Proširuje se i obuhvat korisnika prava na status roditelja njegovatelja i njegovatelja i na bračnog i izvanbračnog druga te životnog ili neformalnog životnog partnera roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom.

 

Naknada se povećava s 800 posto osnovice na 1000 posto za osnovnu kategoriju (jedno dijete s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom), s 900 posto osnovice na 1200 posto za dijete s teškoćama u razvoju ili osobu s invaliditetom koja se ne može uključiti u programe i usluge u zajednici te s 1200 posto osnovice na 1500 posto za dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom.

 

Više pogledajte na:

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/napokon-stizu-novi-zakoni-o-socijalnoj-skrbi-i-osobnoj-asistenciji-pogledajte-sto-se-sve-mijenja—785696.html?fbclid=IwAR3uJ9WZG7v_rGoQyrROoynOSYnP8nouIcQwz-1n5J2w59nSMOiqT_SxY-Y

Galerija fotografija